Przejdź do treści

Rodzaje serów żółtych. Znasz je wszystkie?

Nabiał ma w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Mowa tutaj głównie o białku, który stanowi bardzo ważny budulec dla naszego organizmu. Warto zatem jeść nabiał regularnie, tym bardziej, że teraz jest dostęp między innymi w postaci serów z mleka koziego czy owczego. Dzięki temu nawet osoby, które nie mogą jeść zwykłego mleka krowiego, mogą korzystać z tych przysmaków. Jakie są najpopularniejsze sery żółte? Poniżej krótki przewodnik dla osób zainteresowanych tym tematem.

Twarde sery żółte do tarcia

Ser żółty bardzo często dzieli się na sery miękkie oraz sery twarde. Te drugie są naprawdę niezbędne w kuchniach śródziemnomorskich. Takim standardowym serem twardym jest między innymi parmezan. Jest pyszny i aromatyczny, doskonale pasuje do słów, sałatek, zup. Czym charakteryzują się sery żółte twarde? One bardzo długo dojrzewają. Czasami ten okres leżakowania to nawet kilkadziesiąt miesięcy, zanim ser nabierze odpowiedniego smaku oraz konsystencji. Dlatego właśnie te produkty są naprawdę drogie. Za porządny parmezan często trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych za kilogram. W Polsce mamy również nasze twarde sery żółte. To między innymi bursztyn. Ten ser jest naprawdę pyszny, to po prostu długodojrzewająca gouda, która jest twarda i nadaje się do ścierania na tarce. Czy takie twarde żółte sery można nakładać na kanapkę? Oczywiście. Jednak najczęściej nie są one krojone w tradycyjne plasterki, ściera się je i posypuje nimi kanapkę.

W tym dziale  Co zabrać ze sobą na wyprawę w góry? Lista niezbędnych rzeczy

Miękkie sery żółte

Drugi rodzaj bardzo popularnych serów to miękkie sery żółte. Tutaj mamy naprawdę ogromny wybór. Możemy wybierać spośród tych, które mają apetyczne dziurki lub też zdecydować się na ser bez dziur. Co do smaku, to naprawdę jest tych serów bez liku. Niektóre są łagodne, inne są bardziej ostre i wyraziste. Z tego rodzaju serów najbardziej słynie chyba Szwajcaria, chociaż w naszym kraju również produkowane są pyszne gatunki, na przykład ser rycki. Chociaż plaster takiego sera to sporo kalorii, ma on w sobie mnóstwo białka, dlatego warto od czasu do czasu skusić się i wprowadzić go do swojej diety. Poza tym warto wspomnieć jeszcze o tym, że miękkie sery żółty mogą być produkowane z różnego mleka. Najczęściej jest to mleko krowie, ale zdarzają się też sery żółte miękkie kozie lub owczy. Częściej natomiast z tych rodzajów mleka spotykamy sery twarde.

Sery żółte topione

Ostatnia smakowita propozycja to różnego rodzaju sery żółte topione. Te są szczególnie lubiane przez dzieci. Można rozsmarować je na kromce chleba, są naprawdę pysznym dodatkiem do kanapek. Niektórzy z takich serków przygotowują też na przykład sosy albo zupy. Trzeba tylko pamiętać o jednym – serki topione zwykle są jeszcze bardziej kaloryczne niż klasyczne sery w plastrach. Komu zatem zależy na oszczędzaniu kalorii, powinien zwrócić na to uwagę. Czym kierować się podczas wyboru serów? Bez wątpienia ważny jest kraj producenta. Włochy, Szwajcaria, Wielka Brytania to te kraje, gdzie produkcja serów żółtych ma naprawdę bardzo długą tradycję.

W tym dziale  Nosisz soczewki, wybierz odpowiednie akcesoria

Sprawdź bogatą ofertę serów żółtych na https://e-spar.com.pl/kategoria/zolte-na-wage/673.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *