Przejdź do treści

Jakie owoce i warzywa są najlepsze na wiosnę i lato?

Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, jak ważne są w codziennej diecie różnego rodzaju warzywa i owoce. Dostarczają one do organizmu szereg bardzo potrzebnych składników odżywczych i witamin, a także mnóstwo minerałów. Co jednak bardzo ważne, najwięcej korzyści czerpie się z ich spożywania wtedy, gdy są one świeże. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się nad tym, jakie warzywa i owoce powinno się jeść w sezonie, czyli na wiosnę i lato.

Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce?

Zanim rozpocznie się analizę, które warzywa i owoce powinno się jeść na wiosnę i lato, warto się na samym początku dowiedzieć, z jakiego powodu powinno się w ogóle przykładać uwagę do konkretnego terminu ich spożywania. Czy ma to jakieś znaczenie, po co sięgnie się w maju lub w czerwcu?
Każdy doskonale wie, że najlepszej jakości jedzenie jest świeże. Dotyczy to nie tylko mięs, pieczywa czy też serów, lecz również owoców i warzyw. Co prawda można je przechowywać w taki sposób, żeby zachowywały swoją świeżość na długo po sezonie, lecz w wyniku różnych procesów konserwacji tracą one swoje właściwości. Przykładowo mrożenie pozbawia je części smaku, lecz także wartości odżywnych w postaci witamin i mikroskładników.

W tym dziale  Ryż dla zdrowego stylu życia - sklepy z organicznymi i bezglutenowymi opcjami

Warzywa i owoce na wiosnę

Skoro omówione zostały powody, dla których warto sięgać po sezonowe owoce i warzywa, trzeba teraz przejść do najważniejszej kwestii, czyli które konkretnie pozycje wybierać o tej porze roku.
Wiosna to czas, gdy roślinność dopiero się budzi. Oznacza to, że ilość dostępnych świeżych owoców będzie dość ograniczona. Wymienić tu trzeba przede wszystkim takie pozycje jak rabarbar, gruszki, mango, lecz także jabłka i czerwone pomarańcze.
Jeśli chodzi o warzywa, to wiosna jest czasem, gdy pojawia się naprawdę duża liczba bardzo ciekawych i często wykorzystywanych w potrawach pozycji. Szczególnie wiele osób czeka na młode ziemniaki, lecz także na świeżą marchewkę, paprykę czy też cebulę i szparagi. Oprócz tego na wiosnę warto zakupić młodą kapustę, pietruszkę, rzodkiewkę czy też cykorie i karczochy.

Warzywa i owoce latem

O ile wiosna to czas, gdy w sklepach dopiero zaczynają pojawiać się pierwsze sezonowe warzywa i owoce, tak lato jest okresem, gdy mamy już dostępną pełną ofertę i zwyczajnie jest w czym wybierać. Po które owoce lub warzywa warto udać się do sklepu i kupić w lecie?
Czerwiec jest niezwykle dynamicznym miesiącem, jeśli chodzi pojawianie się owoców i warzyw. W czerwcu warto sięgnąć po porzeczki, maliny czy też poziomki, natomiast z warzyw po kalafiora, szpinak, buraki lub cukinie i ogórki.
W lipcu pojawiają się już jeżyny, śliwki, borówki amerykańskie, a także brzoskwinie i jagody. Z warzyw szczególnie zlecane jest jedzenie kukurydzy, fasolki szparagowej i cukinii.
Wiele osób sądzi, że koniec wakacji to czas, gdy nie ma już świeżych warzyw i owoców, lecz jest to błąd. Szczególnie polecane są przykładowo winogrona, a także brokuły i kapusta.

W tym dziale  Warzywa jesienne z dużą zawartością witamin

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *