Jesień to czas, gdy męczą nas grypy i przeziębienia, a chcąc je szybko wyleczyć, nierzadko musimy przyjmować leki, a nawet agresywne antybiotyki. Dobrze przygotujmy się do zimy, by nasz system odpornościowy był w dobrej formie i radził sobie z wirusami. Co robić? Jedzmy zdrową żywność, czyli warzywa i owoce, które podnoszą odporność.
Pomarańczowe warzywa dla lepszej odporności
Warzywa dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Jedzmy warzywa zawierające beta-karoten, czyli pomarańczowy barwnik, dzięki niemu mamy prowitaminę A i witaminę E, chroniące przed chorobotwórczymi intruzami. Sporą ilość tej substancji znajdziemy w dyni. Jest w niej też sporo witaminy C, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Można ją serwować w formie zupy, placków – podobnych do tych ziemniaczanych. Równie dużo beta-karotenu ma marchew. W polskiej kuchni znajdziemy całe mnóstwo znanych od pokoleń przepisów, ale możemy też podejść do sprawy bardziej nowatorsko. Dziś już nie tylko surówki czy gotowana marchew z masłem – koniecznie upiecz sobie ciasto marchewkowe, a jeszcze zdrowiej będzie, gdy dorzucisz do niego garść nasion i orzechów.
Prawie jak bigos
Jedzmy także kapustę, która potrafi zdziałać cuda. Zapobiega anemii i obrzękom, leczy choroby stawów, poprawia wygląd włosów i podnosi odporność. Biała kapusta to naprawdę zdrowe warzywo, gdyż jest z jednym ze źródeł witaminy C i kwasu askorbinowego. Zawiera także komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny, bardzo dużo wapnia, magnezu i potasu, żelazo i kwas foliowy.
Smaczne potrawy można przygotować z pieczarek, które zawierają naturalne antyoksydanty i związki mineralne. Zawarty w pieczarkach selen działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, eliminuje też wolne rodniki. W czasie badań klinicznych udowodniono, że pieczarki działają przeciwwirusowo. Za zdrową żywność uważa się także szpinak, który ma bardzo dużo witaminy C i żelaza. Poza tym, zawiera dwa bardzo silnie wspomagające mechanizmy obronne organizmu przeciwutleniacze, czyli luteinę i beta-karoten.
Warzywa na zielono
Przygotowując pyszne danie ze szpinaku (nie należy zbyt długo go gotować, a liście najlepiej liście lekko sparzyć lub jeść surowe w sałatce) dodajmy do niego czosnek, który korzystnie wpływa na drogi oddechowe i moczowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie. Nie jest to może typowo jesienne warzywo, ale jego działanie jest o tej porze roku jak najbardziej wskazane. Jego świeże liście znajdziesz z pewnością w sklepowych lodówkach, zapakowane w foliowe woreczki.