Skip to content

Drób, wołowina czy wieprzowina? – jakie mięso wybrać?

Coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską i rezygnuje z jedzenia mięsa. Dietetycy twierdzą, że taka dieta może być zdrowa, ale trzeba zadbać o odpowiednią podaż witamin i mikroelementów. Zwolennicy dobrze wysmażonej wołowiny za nic nie zrezygnują z jej smaku. Co wybrać? Wołowinę, wieprzowinę czy mięso drobiowe? Jakie mają zalety poszczególne rodzaje mięsa?

Zalety mięsa. Wartości odżywcze wieprzowiny, wołowiny i mięsa drobiowego

Mięso jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, które jest lepiej przyswajalne od białka roślinnego. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Najwięcej białka dostarcza chude mięso drobiowe, na przykład kurczak. Nie bez powodu kurczaka jedzą sportowcy, którzy budują masę mięśniową. Dużo białka ma też rostbef wołowy. Potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała, a zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. W mięsie znajdziemy również wiele składników mineralnych. Dużo żelaza zawiera wołowina, a żelazo pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajalne niż roślinnego. Żelazo roślinne jest lepiej wchłaniane przez organizm, kiedy przyjmujemy je w towarzystwie żelaza pochodzenia zwierzęcego, więc warto jeść na przykład pieczeń ze szpinakiem. Mięso, także wieprzowina, zawiera mało wapnia, ale dużo fosforu i cynku oraz miedź, magnez, siarkę. Jest także bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów.

Zdrowe mięso drobiowe. Czy kurczak jest lepszy od wołowiny i wieprzowiny?

Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, a kryterium podziału jest zawartość i rodzaj tłuszczu. Za mięso białe uznaje się mięso drobiowe, czyli kurczak i indyk bez skóry oraz cielęcinę, królika i strusia. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięso białe zawiera mniej tłuszczu, ale więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych, które chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.

Jak jeść mięso? Jak podawać wołowinę, wieprzowinę i mięso drobiowe?

Dietetycy zalecają by mięso drobiowe jadać dwa lub trzy razy w tygodniu, a czerwone tylko kilka razy w miesiącu, i to pod warunkiem, że nie mamy nadwagi. Mięso szybko się psuje, więc kupujmy je na bieżąco, w małych ilościach. Wołowinę i wieprzowinę lepiej dusić niż smażyć lub piec bez tłuszczu. Pamiętajmy o dodatku ziół i przypraw, które poprawiają smak potraw i mają korzystny wpływ na trawienie.

Dania mięsne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wybierajmy wieprzowinę, wołowinę lub chude mięso drobiowe i jedzmy je w towarzystwie ziół i warzyw, a na długo zachowamy zdrowie i sprawność.