Garnek rzymski zapewnia zdrowe i smakowite potrawy bez konieczności używania dodatkowego tłuszczu. Można w nim przygotować zarówno aromatyczne mięso, jak i pyszne ciasto – zdrowe jedzenie dla osób dbających o linię.
Garnek rzymski umożliwia przygotowanie lekkostrawnych i niskokalorycznych potraw, ponieważ pieczenie nie wymaga zastosowania tłuszczu. Umożliwia to specyficzna budowa tego naczynia – jest wykonane z nieszkliwionej ceramiki o dużych właściwościach nasiąkliwych. Ścianki garnka rzymskiego posiadają otwarte pory mogące nasiąkać wodą, dzięki czemu zdrowa żywność przygotowywana jest dzięki odziaływaniu pary – a co za tym idzie jest niskokaloryczna, lekkostrawna, nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz posiada znakomite walory smakowe.
Jakie zdrowe jedzenie przygotujemy w garnku rzymskim?
Garnek rzymski to naczynie dla osób wyjątkowo dbających o zdrowe jedzenie. Naczynie to przede wszystkim pozwala na uzyskanie smacznego i wyjątkowo kruchego mięsa pieczonego. Najczęściej stosujemy je do przygotowania dań z kurczaka, indyka, mięsnych pieczeni bez zastosowania dodatkowego oleju czy innego tłuszczu. Pamiętajmy bowiem, że mieszanie tłuszczu zwierzęcego (mięsa) z olejem roślinnym jest wyjątkowo niebezpieczne dla naszego organizmu. Zdrowa żywność przygotowywana w garnku rzymskim jest wolna od dodatkowego tłuszczu, a co za tym idzie – wyjątkowo smaczna i niskokaloryczna.
W garnku rzymskim możemy też przygotować inne zdrowe jedzenie – pełne składników mineralnych dania z warzyw, które pod wpływem specyficznej obróbki cieplnej (oddziaływanie pary) nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości. Zdrowa żywność przygotowana w tym naczyniu to między innymi faszerowane papryki lub pomidory, ziemniaki w mundurkach, mrożone warzywa. Warto jednak pamiętać, że garnek rzymski umożliwia też przyrządzenie wyśmienitych dań z ryb – a tego typu zdrowe jedzenie powinno stanowić jeden z najważniejszych elementów naszej diety. W naczyniu tego rodzaju można też wypiekać znakomity chleb i przygotowywać ciasto
Jak przygotować zdrowe jedzenie w garnku rzymskim?
Żeby zdrowa żywność przyrządzana w garnku rzymskim była wyjątkowo smaczna, należy go najpierw odpowiednio przygotować. W tym celu musimy napełnić garnek wodą – mniej więcej do połowy wysokości, żeby pory naczynia nabrały wilgoci niezbędnej do pieczenia. Proces nasączania wodą trwa około 15 minut i gwarantuje, że przygotowane zdrowe jedzenie będzie posiadało również wyjątkowe walory smakowe. Do pieczenia możemy również używać specjalnego papieru, który zabezpieczy dno naczynia przed wyciekającym z mięsa sokiem oraz ułatwi mycie i konserwację garnka rzymskiego.