Często mówi się, że zawartość naszej lodówki odzwierciedla stan naszego zdrowia. Czy zastanawiamy się nad tym, co i w jaki sposób umieszczamy w lodówce? Które artykuły spożywcze powinny się w niej znaleźć a które należy jak najszybciej usunąć?
Jakie produkty warto mieć zawsze w lodówce?
Każdy z nas ma własne, indywidualne preferencje, związane z doborem produktów spożywczych. Jedni preferują wypełnianie lodówki wartościową żywnością, inni wolą uzupełniać ją „na zapas”. W praktyce – do czego trzeba się niestety przyznać – większość z nas zapycha lodówkę produktami o różnym stopniu przydatności. Zdarza się, że nie mamy rozeznania odnośnie tego, którym warzywom i owocom chłód może po prostu zaszkodzić. Nie wspominamy też o sytuacjach skrajnych, gdy zostawiamy w lodówce produkt, który szybko ulega zepsuciu i wręcz zatruwa wnętrze urządzenia zapachem pleśni.
Niezależnie od naszych indywidualnych sympatii, istnieje podstawowy zestaw produktów spożywczych, które zawsze warto mieć pod ręką. Oto najważniejsze z nich:
- Jajka – możemy być miłośnikami lub przeciwnikami tego produktu, ale trudno zaprzeczyć, że jajka jako dodatek są niezbędne w przypadku niektórych potraw. Większość lodówek ma wydzielone miejsce do przechowywania jajek. Starajmy się też zawsze, aby produkt nie uległ uszkodzeniu i tym samym zepsuciu.
- Nabiał – mleko, biały jogurt, śmietana to kolejne, podstawowe artykuły spożywcze, których nie powinno zabraknąć w naszej lodówce. Nabiał to nie tylko pożywne śniadanie, ale i niezbędny dodatek do zup (śmietana), naleśników (mleko) czy ciast i deserów.
- Warzywa – w lodówce przechowujemy przede wszystkim warzywa zielone, czyli szpinak, włoszczyznę, papryki, brokuły, brukselki. Pamiętajmy jednak o stosunkowo krótkim terminie przydatności i nie pozwalajmy na pozostawianie w lodówce produktów nadpsutych.
- Mięsa i wędliny – tu również zwracamy uwagę na termin przydatności i typ opakowania. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu zapachu danego produktu, możemy dodatkowo zapakować wędlinę w szczelny, plastikowy pojemnik.
- Musztardy, sosy, pasty – czyli wszelkie dodatki i półprodukty, których nie może zabraknąć w każdej kuchni.
- Mrożonki – typ produktu szczególnie polecany osobom cierpiącym na brak czasu. Mrożone warzywa lub owoce szybko wykorzystamy do domowych zup, deserów i ciast.
Jakich produktów spożywczych nie należy umieszczać w lodówce?
Kwestią dyskusyjną bywa wybór produktów, których w lodówce zdecydowanie nie należy przechowywać. Wskażmy te, którym długotrwałe przebywanie w chłodzie po prostu szkodzi. Jeżeli chodzi o warzywa, unikajmy umieszczania w lodówkach: pomidorów, cebuli, dyni, czosnku i ziół. Niska temperatura nie sprzyja też owocom: jabłkom, gruszkom, cytrusom, awokado. Z lodówki warto wyjąć produkty, które doskonale radzą sobie w temperaturze pokojowej, czyli: miód, orzechy, suszone owoce, pikle, dżemy i produkty w puszkach. Oczywiście każdy z nas ma własne, indywidualne preferencje, dotyczące przechowywania produktów. Dyskusyjną bywa np. kwestia umieszczania kawy w lodówce (według niektórych opinii, chłód przedłuża świeżość zmielonych ziaren). Tak jak w każdym przypadku, musimy zatem znaleźć „złoty środek” – przechowywać produkty zgodnie z własnym planem, ale tak, by jak najdłużej zachować ich smak i świeżość.