Przejdź do treści

Szybki obiad dla całej rodziny

Każdemu z nas zdarza się, że nie ma czasu na gotowanie, a jednak cała rodzina czeka na ciepły posiłek. Dlatego warto mieć zawsze w zanadrzu pomysł oraz produkty, dzięki którym można przygotować szybki obiad. Jakie propozycje sprawdzają się najlepiej? Na pewno te zawierające mrożone warzywa.

Jak przygotować szybki, zdrowy i dobry obiad?

Bardzo dobrym sposobem na to, żeby w krótkim czasie ugotować pełnowartościowy posiłek, jest korzystanie z mrożonek. Można je kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Zamrażanie produktów sprawia, że można je długo przechowywać bez utraty świeżości i wartości odżywczych. Ważne jest również to, że są one gotowe do użycia, czyli obrane, umyte i pokrojone. Tak naprawdę zimą nawet lepiej jest kupować mrożone warzywa oraz owoce, bo zostały zebrane w sezonie, a poddanie ich działaniu bardzo niskiej temperatury sprawia, że zachowują większość witamin oraz minerałów.

Jak błyskawicznie przygotować zupę dla całej rodziny? Wystarczy wrzucić mrożone warzywa do wody i chwilę pogotować, doprawić oraz zmiksować na krem. Takie danie najlepiej smakuje z grzankami lub kulkami ptysiowymi. Natomiast jeśli możemy poczekać chwilę dłużej aż zupa będzie gotowa, do jej zrobienia używamy mięsa, mrożonki i kostki rosołowej. Nie wymaga to właściwie żadnej pracy, a efekt jest naprawdę smaczny.

W tym dziale  Wakacje All inclusive? Zapewnij sobie beztroskie wakacje

Żeby przygotować drugie danie w ciągu kilkunastu minut można usmażyć omlety i podać je z ugotowanymi na parze mrożonymi warzywami. W przypadku, gdy chcemy zjeść na obiad mięso, potrzebujemy pierś z kurczaka, mrożoną mieszankę warzywną, ryż, sól, przyprawy oraz olej. Wystarczy pokroić i podsmażyć mięso, dodać warzywa oraz doprawić. Osobno gotujemy ryż i podajemy wszystko razem. W podobny sposób zrobimy danie, które będzie jednak smakowało i wyglądało zupełnie inaczej. Zaczynamy od usmażenia mielonego mięsa. Potem dorzucamy mrożonkę i podajemy z makaronem. Ewentualnie dostępne są również mieszanki mrożone, które zawierają już mięso, ryż, ziemniaki czy makaron. Wystarczy je tylko podgrzać w sposób opisany na opakowaniu.

Warto mieć również zawsze pod ręką lub w pamięci listę rzeczy, które da się łatwo i szybko przyrządzić. Na pewno należą do nich drób, ryba, kasza kuskus, makaron, ryż i kasza w woreczkach. W połączeniu z mrożonymi warzywami, można przygotować z nich pyszne oraz wartościowe dania. Za to dzieciom na pewno będą smakowały propozycje z owocami, które również dostaniemy w mrożonej postaci w większości sklepów spożywczych. Ryż z truskawkami i jogurtem przygotujemy w mniej niż pół godziny.

Jakich zasad warto przestrzegać podczas robienia szybkiego obiadu?

Najszybszy sposób obróbki termicznej żywności to smażenie. Jednak pamiętajmy, żeby stosować wówczas tylko odpowiedni olej – tłoczony w naturalny sposób. Używajmy patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu i stosujmy jak najmniej tłuszczu. Ważne jest również to, żeby smażenie trwało tak krótko, jak to tylko możliwe.

W tym dziale  Rodzaje serów żółtych. Znasz je wszystkie?

Pamiętajmy, żeby szybkie gotowanie nie wiązało się również z ekspresowym jedzeniem. Jeżeli mamy naprawdę mało czasu, to może lepiej zrobić kanapki, ale za to spokojnie je zjeść.