W obecnych czasach coraz większa ilość osób przykłada szczególną uwagę do spożywanego przez siebie pożywienia. Produkowana aktualne żywność może mieć różne źródła pochodzenia. Mogą być one zarówno ekologiczne, jak i nie. Wiele osób zastanawia się, czym jest żywność ekologiczna. Warto się dowiedzieć nieco więcej na ten temat.
Środki ochrony roślin
Przede wszystkim podczas wytwarzania żywności ekologicznej nie wykorzystuje się syntetycznych środków ochrony roślin. Mogą mieć one bardzo negatywny wpływ na ich rozwój, dlatego unika się takiego stanu rzeczy. Wśród tego rodzaju syntetycznych środków ochrony roślin wymienia się przede wszystkim pestycydy, fungicydy, a także herbicydy. Oprócz tego zakazane jest również stosowanie sztucznych nawozów. Podczas wytwarzania żywności ekologicznej wykorzystuje się przede wszystkim środki o charakterze biologicznym, a także agrotechnicznym. Oprócz tego używany jest również płodozmian.
Specyfika upraw
Produkty ekologiczne https://e-spar.com.pl/kategoria/ekologiczne/896 mają swoją określoną specyfikę. Uprawiane są one przede wszystkim w określony sposób. Nie są to wielohektarowe monokultury, na których uprawia się duże ilości roślin. W przypadku uprawy roślin ekologicznych stawia się na niewielkie pola uprawne, które są od siebie w odpowiedni sposób oddzielone. Barierę mogą również stanowią drzewa oraz krzewy, co będzie bardzo naturalnym rozwiązaniem.
Nawozy
Podczas uprawiania żywności ekologicznej wykorzystuje się również specjalnie do tego celu przeznaczone nawozy. Są to przede wszystkim nawozy zielone, które w swoim składzie nie posiadają żadnych negatywnych substancji. Nawozy zielone mogą być tworzone z roślin motylkowych. Oprócz nich z powodzeniem stosuje się również kompost oraz obornik. Polecane w tym przypadku jest również wapnowanie. Dzięki tym zabiegom struktura oraz żyzność gleby utrzymywana jest na poziomie odpowiednim do uprawy roślin ekologicznych.
Zwierzęta hodowlane
Bardzo duże znaczenie ma również hodowla zwierząt w przypadku tworzenia produktów ekologicznych. Do odżywania zwierząt nie wykorzystuje się żadnych substancji, które mogą mieć negatywny wpływ na ich stan. Wśród nich wymienia się na przykład antybiotyki, a także hormony. Oprócz tego pasza, która jest podawana zwierzętom powinna być wcześniej sprawdzona. Najczęściej pochodzi z własnego gospodarstwa i nie zawiera w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji. Dzięki temu zwierzęta nie są narażone na żadne choroby.
Rolnictwo ekologiczne
Produkty ekologiczne są przede wszystkim wytwarzane zgodnie ze wszystkimi zasadami rolnictwa ekologicznego, które aktualnie obowiązują. W tym przypadku nie są również wykorzystywane żadne produkty, które są genetycznie modyfikowane, ponieważ nie są one uznawane za w pełni korzystne dla zdrowia. Dodatkowo warto również pamiętać, że żywność ekologiczna powinna posiadać specjalne certyfikaty, które będą potwierdzać jej status. Powinno się sprawdzać taki stan rzeczy przed zakupem ekologicznych produktów.
Komentarze są wyłączone, ale trackbacki i pingbacki są aktywne.