Syrop glukozowo-fruktozowy to stały składnik wielu produktów spożywczych. Na co dzień nie zwracamy uwagi na jego obecność w naszej diecie, jednak spożywanie nadmiaru tego komponentu może mieć niebezpieczny wpływ na nasze zdrowie. Czym jest ta tajemnicza substancja i w jaki sposób oddziałuje na nasz organizm?
Syrop glukozowo-fruktozowy jako składnik żywności
Syrop glukozowo-fruktozowy jest stosowany przez producentów żywności jako zamiennik zwykłego cukru. Ma to związek z jego właściwościami. Jest tańszy w produkcji i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu do swojego odpowiednika. Nie tylko słodzi lepiej niż zwykły cukier, ale również nadaje produktowi pożądanej konsystencji i barwy, a dodatkowo poprawia jego smak. Dlatego tak wielu producentów żywności i napojów decyduje się na użycie tego składnika w swoich produktach.
Syrop glukozofo-fruktozowy wytwarza się w procesie hydrolizy węglowodanów ze skrobi kukurydzianej. Końcowy produkt w postaci syropu, zawiera w swoim składzie fruktozę i glukozę, które są cukrami prostymi. Składnik można znaleźć w składzie większości produktów żywieniowych oraz napojów gazowanych i niegazowanych. Ze względu na popularność stosowania, podczas czytania etykiet ze składem produktu, często mimowolnie pomija się ten właśnie komponent. Najwięcej wartości odżywczych posiadają świeże soki, w których przygotowaniu może pomóc wyciskarka do soków z owoców. Są nie tylko smaczne, ale nie zawierają szkodliwych dla zdrowia środków chemicznych. Ilość zawartej w nich fruktozy nie jest tak duża, jak w syropie glukozowo-fruktozowym, który jest szkodliwy między innymi przez zbyt dużą jej ilość.
Wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na zdrowie
Syrop glukozowo-fruktozowy posiada w swoim składzie cukry proste: glukozę i fruktozę. Fruktoza spożywana w niewielkiej ilości (np. z owocami) ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednak jej spożycie w nadmiernej ilości wiąże się z wieloma zagrożeniami. Są to między innymi zaburzenia pracy wątroby, kamica nerkowa, rozrost szkodliwych bakterii w jelitach, a nawet rozwój nowotworów. Ponadto, cukry nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Dostarczają organizmowi pustych kalorii, które odkładają się w postaci zbędnego tłuszczu. Energia wytworzona dzięki węglowodanom ze słodkich przekąsek szybko się wyczerpuje i powoduje uczucie znużenia i głodu. Znacznie dłuższe „doładowanie” zapewnią świeże soki przygotowane za pomocą wyciskarki do soków z owoców.
Ograniczanie spożycia szkodliwych cukrów
Cukier jest uważany za głównego winowajcę wielu problemów ze zdrowiem i przybieraniem na wadze. Nie należy jednak zapominać, że jest on ważnym składnikiem zbilansowanej diety. Dlatego w niewielkich ilościach nie jest on szkodliwy, a może być nawet korzystny. Fruktoza, jako cukier prosty również uważany jest za szkodliwy, kiedy jego dzienna dawka jest zbyt duża. Cukier ten naturalnie występuje w owocach, ale zajadanie się tym zdrowymi przysmakami nie powinno być dla nas szkodliwe, ponieważ zawierają niewielką ilość fruktozy. Warto zwracać uwagę na skład produktów, które spożywamy na co dzień i postarać się wyeliminować z diety te, które zawierają zbyt wiele cukrów oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Jeżeli odczuwamy uczucie niedosytu i szukamy czegoś słodkiego na ząb, warto spróbować przygotować własnoręcznie wyciśnięty sok. Wyciskarka do soków z owoców to narzędzie, w które powinna zaopatrzyć się każda osoba dbająca o swoje zdrowie.