Przejdź do treści

Kategoria: Zdrowe jedzenie

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść owoców i warzyw?

Mały człowiek nie zawsze robi to, czego życzą sobie jego rodzice. Szczególnie widoczne jest to w przypadku jadłospisu dziecka. Wiadomo, że zdaniem malucha powinny się tam znaleźć pyszne słodkości, które z witaminami i składnikami odżywczymi mają niewiele wspólnego. Jednak logiczne jest, że nie można na to pozwolić. Podstawę zdrowej diety u dzieci muszą stanowić warzywa i owoce. Problem pojawia się wtedy, gdy dziecko za…

Komentarze wyłączone

Sok z cytryny sprzyja diecie

  Psy w co najmniej jednym przypadku mają lepiej od ludzi. Otóż ich organizmy potrafią produkować sobie kwas askorbinowy czyli witaminę C i to w potężnej dawce. My nie tylko nie mamy tej zdolności, ale w naszym organizmie witamina C szybko ulega rozpadowi. Po co nam ten kwas? Długotrwały niedobór witaminy C w organizmie spowoduje wiele szkód. Ciągłe zmęczenie, krwawiące dziąsła, wysyp zmarszczek, łatwość…

Komentarze wyłączone

Jak prawidłowo jeść rybę?

Dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia twierdzą, że ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Jeśli wypełniamy te zalecenia, z pewnością często na naszych talerzach goszczą przysmaki z jeziora czy z morza. Elegancka pani domu, która zaserwuje taką potrawę, na pewno poda również specjalne sztućce do ryb. Jak one wyglądają i jak się nimi posługiwać, by nie wypaść na ignoranta?

Komentarze wyłączone

Blendery ręczne, jak wybrać i który kupić

Zanim będziemy dowoli korzystać z blendera ręcznego w naszej kuchni, trzeba zdecydować się na jeden z dostępnych modeli. Okazuje się bowiem, że wybór pomiędzy urządzeniem ręcznym i kielichowym, to jeszcze nie wszystko. Jak wybrać najlepszą dla nas opcję?

Komentarze wyłączone

Odkwaszanie organizmu – co pić

Problem zakwaszenia staje się coraz bardziej popularny. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego czym zakwaszenie organizmu jest, jak się objawia, a tym bardziej jak walczyć z tą dolegliwością. Czego zatem unikać, jak działać i po jakie produkty sięgać, by zakwaszenie organizmu nas nie dotyczyło?

Komentarze wyłączone

Czym jest syrop glukozowo – fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy to stały składnik wielu produktów spożywczych. Na co dzień nie zwracamy uwagi na jego obecność w naszej diecie, jednak spożywanie nadmiaru tego komponentu może mieć niebezpieczny wpływ na nasze zdrowie. Czym jest ta tajemnicza substancja i w jaki sposób oddziałuje na nasz organizm? Syrop glukozowo-fruktozowy jako składnik żywności Syrop glukozowo-fruktozowy jest stosowany przez producentów żywności jako zamiennik zwykłego cukru. Ma to związek…

Komentarze wyłączone

Wyciskarki do soków – jak wybrać?

Świeżo wyciskane soki, to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Pijąc samodzielnie przygotowany sok z warzyw lub owoców mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi najcenniejsze składniki odżywcze bez dodatku cukru, słodzików, czy innych ulepszaczy, jakie często zawierają sklepowe soki. Jednak zanim będziemy delektować się pysznym smakiem zdrowego napoju, musimy kupić odpowiednie urządzenie do wyciskania soku. Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze wyciskarki do soków? Jak…

Komentarze wyłączone

Zdrowe gotowanie w garnku rzymskim

Garnek rzymski zapewnia zdrowe i smakowite potrawy bez konieczności używania dodatkowego tłuszczu. Można w nim przygotować zarówno aromatyczne mięso, jak i pyszne ciasto – zdrowe jedzenie dla osób dbających o linię. Garnek rzymski umożliwia przygotowanie lekkostrawnych i niskokalorycznych potraw, ponieważ pieczenie nie wymaga zastosowania tłuszczu. Umożliwia to specyficzna budowa tego naczynia – jest wykonane z nieszkliwionej ceramiki o dużych właściwościach nasiąkliwych. Ścianki garnka rzymskiego…

Komentarze wyłączone

Dlaczego warto jeść ryby i owoce morza

Pomimo zakrojonych na szeroką skalę kampanii społecznych, ryby i owoce morza nadal nie należą do stałych składników diety przeciętnego Polaka, chociaż stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie składniki zawierają przetwory rybne i dlaczego warto je spożywać? Owoce morza i przetwory rybne – zdrowie na talerzu Jeśli jeszcze nie doceniliśmy wartości odżywczych, jakie posiadają ryby i owoce morza – najwyższa pora to…

Komentarze wyłączone