Coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską i rezygnuje z jedzenia mięsa. Dietetycy twierdzą, że taka dieta może być zdrowa, ale trzeba zadbać o odpowiednią podaż witamin i mikroelementów. Zwolennicy dobrze wysmażonej wołowiny za nic nie zrezygnują z jej smaku. Co wybrać? Wołowinę, wieprzowinę czy mięso drobiowe? Jakie mają zalety poszczególne rodzaje mięsa? Zalety mięsa. Wartości odżywcze wieprzowiny, wołowiny i mięsa drobiowego Mięso jest jednym…
Komentarze wyłączoneKategoria: Zdrowe jedzenie
Jesień to czas, gdy męczą nas grypy i przeziębienia, a chcąc je szybko wyleczyć, nierzadko musimy przyjmować leki, a nawet agresywne antybiotyki. Dobrze przygotujmy się do zimy, by nasz system odpornościowy był w dobrej formie i radził sobie z wirusami. Co robić? Jedzmy zdrową żywność, czyli warzywa i owoce, które podnoszą odporność. Pomarańczowe warzywa dla lepszej odporności Warzywa dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów…
Komentarze wyłączonePomimo rosnącej popularności potraw wegetariańskich, mięso i przetwory mięsne są wciąż uważane za kluczowy produkt, dostarczający nam wysokiej jakości białka i żelaza. Wszyscy mięsożercy wiedzą, że zakup wędlin powinien być zawsze przemyślany a sam produkt musi pochodzić ze sprawdzonego źródła.
Komentarze wyłączone
Mały człowiek nie zawsze robi to, czego życzą sobie jego rodzice. Szczególnie widoczne jest to w przypadku jadłospisu dziecka. Wiadomo, że zdaniem malucha powinny się tam znaleźć pyszne słodkości, które z witaminami i składnikami odżywczymi mają niewiele wspólnego. Jednak logiczne jest, że nie można na to pozwolić. Podstawę zdrowej diety u dzieci muszą stanowić warzywa i owoce. Problem pojawia się wtedy, gdy dziecko za…
Komentarze wyłączonePsy w co najmniej jednym przypadku mają lepiej od ludzi. Otóż ich organizmy potrafią produkować sobie kwas askorbinowy czyli witaminę C i to w potężnej dawce. My nie tylko nie mamy tej zdolności, ale w naszym organizmie witamina C szybko ulega rozpadowi. Po co nam ten kwas? Długotrwały niedobór witaminy C w organizmie spowoduje wiele szkód. Ciągłe zmęczenie, krwawiące dziąsła, wysyp zmarszczek, łatwość…
Komentarze wyłączoneDietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia twierdzą, że ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Jeśli wypełniamy te zalecenia, z pewnością często na naszych talerzach goszczą przysmaki z jeziora czy z morza. Elegancka pani domu, która zaserwuje taką potrawę, na pewno poda również specjalne sztućce do ryb. Jak one wyglądają i jak się nimi posługiwać, by nie wypaść na ignoranta?
Komentarze wyłączoneZanim będziemy dowoli korzystać z blendera ręcznego w naszej kuchni, trzeba zdecydować się na jeden z dostępnych modeli. Okazuje się bowiem, że wybór pomiędzy urządzeniem ręcznym i kielichowym, to jeszcze nie wszystko. Jak wybrać najlepszą dla nas opcję?
Komentarze wyłączoneProblem zakwaszenia staje się coraz bardziej popularny. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego czym zakwaszenie organizmu jest, jak się objawia, a tym bardziej jak walczyć z tą dolegliwością. Czego zatem unikać, jak działać i po jakie produkty sięgać, by zakwaszenie organizmu nas nie dotyczyło?
Komentarze wyłączoneSyrop glukozowo-fruktozowy to stały składnik wielu produktów spożywczych. Na co dzień nie zwracamy uwagi na jego obecność w naszej diecie, jednak spożywanie nadmiaru tego komponentu może mieć niebezpieczny wpływ na nasze zdrowie. Czym jest ta tajemnicza substancja i w jaki sposób oddziałuje na nasz organizm? Syrop glukozowo-fruktozowy jako składnik żywności Syrop glukozowo-fruktozowy jest stosowany przez producentów żywności jako zamiennik zwykłego cukru. Ma to związek…
Komentarze wyłączone