Przejdź do treści

Alternatywy dla pączków w Tłusty Czwartek

Choć pyszny, tradycyjny pączek jedzony w Tłusty Czwartek nie zawsze musi wyjść nam na zdrowie. Należy bowiem pamiętać o tym, że średniej wielkości pączek dostarcza około trzystu kalorii, a w tym wyjątkowym dniu zjadamy ich zazwyczaj więcej niż jeden. Wynikiem tego jest pojawiający się dyskomfort, zgaga i niestrawność. Warto zatem znaleźć nie tylko smaczną, ale i zdrową alternatywę dla tej słodkości.

Pączki – puste kalorie

Wyroby cukiernicze takie jak pączki wykonuje się z mąki pszennej, mleka i drożdży. Niestety przygotowanie pączków wymaga ich smażenia w głębokim tłuszczu, którym może być olej rzepakowy lub co gorsza smalec. Na niedomiar złego wnętrze pączków wypełnia się wysokosłodzoną konfiturą, budyniem lub czekoladą, a wierzch zdobi się lukrem lub cukrem pudrem. W rezultacie pączek bogaty jest w cukier, niekorzystne dla zdrowia tłuszcze trans oraz cholesterol. Dostarcza on pustych kalorii, to znaczy takich które cechują się wysoką wartością energetyczną przy znikomej zawartości korzystnych substancji odżywczych i są szczególnie niepolecane osobom cierpiącym na cukrzycę czy problemy z miażdżycą naczyń krwionośnych i nadciśnieniem.

W tym dziale  Warzywa jesienne z dużą zawartością witamin

Zdrowa alternatywa dla pączków

Nie wszystkie wyroby cukiernicze cechują się tak niekorzystnym stosunkiem liczby kalorii do zawartości składników odżywczych. Zdrową i smaczną alternatywę dla tradycyjnych pączków spożywanych w Tłusty Czwartek mogą stanowić na przykład muffinki lub pączki o zmniejszonej kaloryczności.

Muffinki

Muffinki to niezwykle smaczny zamiennik typowych pączków. Ich przygotowanie nie wymaga smażenia w głębokim oleju lecz dużo bardziej korzystnego dla zdrowia pieczenia, a ponadto mogą one zawierać dobroczynne składniki, takie jak na przykład orzechy, gorzką czekoladę czy suszone owoce.

Gofry

Przygotowywane samodzielnie na domowej gofrownicy słodycze to kolejna smaczna propozycja. Nie wymagają one smażenia ani stosowania żadnych sztucznych barwników i konserwantów. Mogą być one podawane ze świeżymi owocami.

Paczki pieczone

Mniej tradycyjne pączki wcale nie muszą cechować się gorszym smakiem. Można je przygotować z mąki pełnoziarnistej i upiec w piekarniku, co pozwoli w znacznym stopniu ograniczyć ich zawartość kaloryczną oraz zmniejszyć ilość zawartego w nich tłuszczu.

Pączki bezglutenowe

Kolejną wersją bardziej zdrowych pączków jest opcja, w której zamiast typowej mąki pszennej dodaje się mąkę kukurydzianą. Tego typu pączki można również przyrządzić w piekarniku.

W tym dziale  Drób, wołowina czy wieprzowina? – jakie mięso wybrać?

Pączki o zmniejszonej kaloryczności

Zdrowszą alternatywą dla gotowych wyrobów cukierniczych https://e-spar.com.pl/kategoria/wyroby-cukiernicze/48 jest samodzielne przygotowanie pączków w domu. Wówczas można mieć pewność, że zastosowane składniki są wysokiej jakości oraz w składzie słodyczy nie znajdą się żadne sztuczne dodatki. Ponadto domowe wyroby cukiernicze można słodzić stewią, ich wnętrze wypełniać owocami lub dżemem o obniżonej zawartości cukru, a mąkę pszenną choć w części zastąpić mąką pełnoziarnistą. Pomoże to w znacznym stopniu ograniczyć kaloryczność pączków oraz podnieść ich wartość odżywczą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *