Mięso z indyka jest polecane przez dietetyków, gdyż jest chude i zawiera dużo związków mineralnych oraz witamin. Kucharze robią z niego wiele potraw w niezliczonych wersjach smakowych. W warunkach domowych często robimy smaczne kotlety z fileta z indyka? Jak piec i przyrządzać to mięso, by podkreślić jego wyjątkowy smak?
Dlaczego filet z indyka to dobre mięso?
Filet z indyka kucharze polecają do przygotowania wykwintnych potraw. Mięso wystarczy pokroić w cienkie plastry, doprawić czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i usmażyć na maśle. Trzeba to robić jak najczęściej, gdyż mięso tego ptaka ma wysoką wartość odżywczą, jest niskokaloryczne, a także niedrogie i łatwo dostępne. Filet mjest mięsem chudym, ale przede wszystkim trzeba podkreślić, że jest dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Niedobór witaminy B6 może utrudnić odchudzanie, a selen uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy, które odpowiadają za tempo przemiany materii, więc po mięso z indyka powinny sięgnąć osoby odchudzające się. Ten rodzaj mięsa polecają również dermatolodzy, gdyż cynk i witaminy z grupy B mają duży wpływ na jędrność skóry i kondycję włosów.
Tutaj zrobisz zakupy bez wychodzenia z domu: https://www.e-piotripawel.pl/towar/filet-z-piersi-indyka/208626
Nie tylko filet z indyka. Pyszna potrawa – smażona wątróbka
Wątróbka indycza jest stosunkowo tłusta, ale ma delikatny smak i miękką, kremową konsystencję. Poza tym, że dobrze smakuje, jest źródłem witaminy A, która decyduje o jędrności i gładkości skóry, wzmacnia też układ odpornościowy. Zawiera duże ilości biotyny i dlatego m.in. poprawia kondycję cebulek włosowych. Przygotowuje się ją z cebulą i jabłkiem. Wszystko razem smażymy i podajemy ze świeżą bagietką czy pszenną bułką.
Jak najlepiej przyrządzić filet z indyka? Kotlety zawsze smakują
Z piersi z indyka można przyrządzić pyszne kotlety, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Musimy jednak uważać, by podczas smażenia nie przesuszyć mięsa, co mogłoby mu odebrać delikatność. Filet najlepiej pociąć na niezbyt cienkie plastry. Płat indyczego mięsa przyprawiony solą i pieprzem obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Tak przygotowane kotlety są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Chcąc uzyskać kotlety w wersji luksusowej, bułkę tartą możemy zastąpić siekanymi orzechami, ale będziemy musieli przygotować cieńsze kotlety uważając jednocześnie, by orzechy się nie spaliły.
Pieczeń z fileta z indyka. Czy to możliwe?
Pierś z indyka ma tak delikatny smak, że doskonale komponuje się z różnymi rodzajami farszu, więc można z niej przygotować pieczeń z nadzieniem. Można ją zjadać na ciepło jako potrawę obiadować lub na zimno jako wędlinę. Cienkie płaty mięsa wystarczy ułożyć na folii tak, by utworzyły prostokąt. Całość oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy warstwę farszu i ciasno zwijamy. Nadzienie może być słodkie, z suszonymi owocami lub przyprawione i ostre. Tak przygotowaną pieczeń wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po tym czasie folię odwijamy, a mięso znowu wkładamy do piekarnika, by się zarumieniło.
Filet z indyka to smaczne i zdrowe mięso, które wystarczy lekko przyprawić i upiec lub usmażyć, by móc zjeść pyszny obiad.
Komentarze są wyłączone, ale trackbacki i pingbacki są aktywne.