Skip to content

Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne

O właściwościach soków można powiedzieć naprawdę dużo – o tym, że są zdrowe w ogólnym pojęciu wie chyba każdy. Jakie soki warto pić, by pozbyć się poszczególnych dolegliwości, schorzeń i chorób? Podajemy właściwości poszczególnych owoców, z których warto wytwarzać domowy sok.

Z jakiej kategorii owoców warto jest robić soki?

Chociaż wykonywanie soków jest możliwe z każdego rodzaju owoców, to warto wiedzieć jakie ich grupy nadają się bardziej do samodzielnego wyciskania soku w domu.

Należy wybierać owoce, które charakteryzują się wysoką soczystością, bowiem wytwarzanego z nich soku będzie o wiele więcej, niż w przypadku takich owoców jak np. banan, który soku w sobie nie ma prawie wcale. Do soczystych owoców zaliczamy np. granat, jabłka, porzeczki czy arbuzy. Wykonywanie z nich soków trwa dosłownie kilka sekund, natomiast zostawiają one po sobie niewielkie pozostałości.

wyciskarka hurom hf
Wyciskarka Hurom (źrodło: https://hurompolska.pl)

Ze względu na właściwości, warte uwagi są grupy cytrusów oraz owoce leśne. Cytrusy są polecane szczególnie takim osobom, jak diabetycy, ponieważ mają obniżony indeks glikemiczny. Nie są bardzo kaloryczne i pomagają w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn. Podobne właściwości mają owoce leśne, które polecane są szczególnie osobom będącym na diecie. Niewielka zawartość kalorii jaką w sobie zawierają, nie zaburza procesu chudnięcia u osób, które starają się zachować ujemny deficyt kaloryczny.

Jakie właściwości zdrowotne maja poszczególne owoce?

Wspomniane wcześniej cytrusy są wskazane dla osób, które mają problemy z zaparciami, ponieważ ich właściwości działają podobnie do „miotełki” usuwając nie tylko toksyny, ale również wspomagając pracę jelit.

W celu uszeregowania poszczególnych właściwości owoców, warto jest podzielić je na jeszcze jedna grupę – według kolorów. Niewiele osób się nad tym zastanawia, ale poszczególne kolory owoców, odpowiedzialne są za inne aspekty.

Owoce czerwone: mają właściwości przeciwstarzeniowe, wspomagają prawidłową pracę układu krążeniowego oraz serca. Obniżają ciśnienie oraz mogą przyczynić się do zapobiegania chorobom i zmianom nowotworowym. Wyciskanie z nich soku jest polecane szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ podnoszą odporność organizmu.

Owoce żółte i pomarańczowe: podobnie jak ich kolor, odpowiedzialne są za koloryt skóry. Zawierają duże ilości beta-karotenu, dlatego dobrze jest je spożywać w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do naturalnego światła jest ograniczony. Jednocześnie chronią one skórę przed szkodliwym działaniem słońca.

Owoce zielone: wspomagają prawidłowe działanie oka, bowiem zawierają luteinę.

Owoce białe: choć występują w przyrodzie rzadko, to możemy zaliczyć do nich jasną odmianę malin, jabłka czy porzeczki. Ich działanie jest głównie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Owoce fioletowe: takie owoce zalecane są szczególnie paniom, ponieważ bardzo dobrze wpływają na kondycję i wygląd skóry oraz paznokci.

Jak widać, niemal każdy rodzaj owoców niesie ze sobą szeroką gamę korzyści zdrowotnych. Warto pamiętać o poszczególnych właściwościach podczas wyboru i produkcji swoich własnych soków.