Przejdź do treści

Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne

O właściwościach soków można powiedzieć naprawdę dużo – o tym, że są zdrowe w ogólnym pojęciu wie chyba każdy. Jakie soki warto pić, by pozbyć się poszczególnych dolegliwości, schorzeń i chorób? Podajemy właściwości poszczególnych owoców, z których warto wytwarzać domowy sok.

Z jakiej kategorii owoców warto jest robić soki?

Chociaż wykonywanie soków jest możliwe z każdego rodzaju owoców, to warto wiedzieć jakie ich grupy nadają się bardziej do samodzielnego wyciskania soku w domu.

Należy wybierać owoce, które charakteryzują się wysoką soczystością, bowiem wytwarzanego z nich soku będzie o wiele więcej, niż w przypadku takich owoców jak np. banan, który soku w sobie nie ma prawie wcale. Do soczystych owoców zaliczamy np. granat, jabłka, porzeczki czy arbuzy. Wykonywanie z nich soków trwa dosłownie kilka sekund, natomiast zostawiają one po sobie niewielkie pozostałości.

Ze względu na właściwości, warte uwagi są grupy cytrusów oraz owoce leśne. Cytrusy są polecane szczególnie takim osobom, jak diabetycy, ponieważ mają obniżony indeks glikemiczny. Nie są bardzo kaloryczne i pomagają w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn. Podobne właściwości mają owoce leśne, które polecane są szczególnie osobom będącym na diecie. Niewielka zawartość kalorii jaką w sobie zawierają, nie zaburza procesu chudnięcia u osób, które starają się zachować ujemny deficyt kaloryczny.

Jakie właściwości zdrowotne maja poszczególne owoce?

Wspomniane wcześniej cytrusy są wskazane dla osób, które mają problemy z zaparciami, ponieważ ich właściwości działają podobnie do „miotełki” usuwając nie tylko toksyny, ale również wspomagając pracę jelit.

W celu uszeregowania poszczególnych właściwości owoców, warto jest podzielić je na jeszcze jedna grupę – według kolorów. Niewiele osób się nad tym zastanawia, ale poszczególne kolory owoców, odpowiedzialne są za inne aspekty.

Owoce czerwone: mają właściwości przeciwstarzeniowe, wspomagają prawidłową pracę układu krążeniowego oraz serca. Obniżają ciśnienie oraz mogą przyczynić się do zapobiegania chorobom i zmianom nowotworowym. Wyciskanie z nich soku jest polecane szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ podnoszą odporność organizmu.

Owoce żółte i pomarańczowe: podobnie jak ich kolor, odpowiedzialne są za koloryt skóry. Zawierają duże ilości beta-karotenu, dlatego dobrze jest je spożywać w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do naturalnego światła jest ograniczony. Jednocześnie chronią one skórę przed szkodliwym działaniem słońca.

Owoce zielone: wspomagają prawidłowe działanie oka, bowiem zawierają luteinę.

Owoce białe: choć występują w przyrodzie rzadko, to możemy zaliczyć do nich jasną odmianę malin, jabłka czy porzeczki. Ich działanie jest głównie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Owoce fioletowe: takie owoce zalecane są szczególnie paniom, ponieważ bardzo dobrze wpływają na kondycję i wygląd skóry oraz paznokci.

Jak widać, niemal każdy rodzaj owoców niesie ze sobą szeroką gamę korzyści zdrowotnych. Warto pamiętać o poszczególnych właściwościach podczas wyboru i produkcji swoich własnych soków.