Skip to content

Jakie mięso powinieneś jeść i kupować?

Pomimo rosnącej popularności potraw wegetariańskich, mięso i przetwory mięsne są wciąż uważane za kluczowy produkt, dostarczający nam wysokiej jakości białka i żelaza. Wszyscy mięsożercy wiedzą, że zakup wędlin powinien być zawsze przemyślany a sam produkt musi pochodzić ze sprawdzonego źródła.

 

Mięso a dieta

Chyba każdy z nas zastanawiał się chociaż raz nad tym, jak wygląda kwestia obecności mięsa w diecie.

Wegetarianie przekonują o korzyściach porzucenia produktów odzwierzęcych na rzecz m.in. warzyw, bogatych w białko. Opinie dietetyków są jednak podzielone a duża część z nich mówi wprost o zaletach spożywania produktów mięsnych (m.in. dostarczanie minerałów). Warto zauważyć, że mięso mięsu nierówne. Specjaliści od żywienia zgodnie zapewniają, że najzdrowsze dla naszej diety jest spożywanie niewielkich ilości:

 

  • chudego mięsa drobiowego (kurczak, indyk)
  • jagnięciny
  • cielęciny
  • mięsa z królika
  • wołowiny (ze względu na wysoką obecność żelaza)
  • co może zaskakiwać – dziczyzny

Mięso zdrowe, czyli jakie?

Zadaniem zdrowych produktów mięsnych jest dostarczenie naszemu organizmowi niezbędnych aminokwasów (białko) i minerałów. Zdrowe mięso musi pochodzić ze sprawdzonego źródła, być przebadane przez specjalistę (szczególnie istotne w przypadku dziczyzny) a najlepiej – pochodzić z tzw. wolnej hodowli lub wolnego wybiegu (drób). Produkty mięsne muszą być zawsze świeże i przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Powszechnie znany, ale wciąż niedoceniany przez konsumentów fakt, wiąże się ze skutkami wysokiego przetworzenia produktów mięsnych. Im więcej konserwantów i wzmacniaczy smaku (tu np. glutaminian sodu), tym niższa wartość spożywcza produktu.

Wędliny – na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Świeżość mięsa to podstawa. Podczas zakupu wędlin powinniśmy też zwrócić uwagę na kolor i konsystencję mięsa (mięso mielone). Mięso poszarzałe, albo pokryte podejrzanym nalotem powinno od razu zwrócić naszą uwagę. Sprawdźmy też samo opakowanie. Zaalarmować powinna nas nieszczelność lub obecność płynu pod folią. Pochodzenie produktu to jedna z kluczowych  kwestii, która powinna przesądzać o wyborze wędliny. Świadomi konsumenci kupują mięso w sprawdzonych sklepach i delikatesach, najlepiej ze stoisk firmowych. Dyskusyjną jest kwestia ceny. Niższy koszt produkcji może wiązać się z wykorzystaniem mniejszej ilości mięsa (np. przy produkcji szynki) i zastąpieniem wartościowych składników tzw. wypełniaczami (woda, podroby, zagęstniki, emulgatory). Unikajmy zakupu produktów mięsnych, które:

 

  • mają podejrzany kolor lub zapach
  • mają lepką powierzchnię
  • są pokryte nalotem, sprawiają wrażenie „śliskich”
  • wypuszczają wodę,
  • są pokryte „tęczowym” płynem
  • posiadają podejrzany lub niewystarczająco opisany skład
  • posiadają w składzie duże ilości konserwantów
  • posiadają zbyt niską cenę, nieadekwatną do typu produktu

 

Jeżeli podczas zakupu pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, związane z jedną z powyższych kwestii, powinniśmy się wstrzymać z kupnem lub skorzystać z innego sklepu z mięsem.