Skip to content

Jak się tworzy kawę rozpuszczalną

Miłośnicy kawy i herbaty nie mogą wyobrazić sobie dnia bez kubka ulubionego napoju, zwłaszcza, że zarówno jedno, jak i drugie mają właściwości pobudzające. Jak więc powstaje bardzo popularna kawa rozpuszczalna? I czym zasadniczo różni się od „prawdziwej” kawy?

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna ma zdecydowanie łagodniejszy smak, od parzonej. Poza tym zalana wodą czy ciepłym mlekiem rozpuszcza się całkowicie. Cenią to sobie zwłaszcza miłośnicy napojów klarownych, które nie posiadają żadnych fusów. Ponadto ma ona nieco łagodniejsze działanie, dlatego często wybierana jest jako pierwsza, rozpoczynając przygodę z kofeinowymi napojami.

Nie jest do końca jasne kto opracował kawę rozpuszczalną, ponieważ jako wynalazcę tego pysznego napoju podaje się trzy nazwiska – Sartoti Kato, David Strang i George Washington. Wiadomo jednak, że została ona spopularyzowana w latach pięćdziesiątych XX w.

kawa

Sposób jej produkcji może odbywać się na dwa sposoby: suszenie przez wymrażanie i suszenie rozpryskowe.

Suszenie przez wymrażanie: metoda ta jest bardziej kosztowna, ponieważ pozwala na otrzymanie kawy znacznie lepszej jakości, niż metodą drugą – w trakcie jej wytwarzania nie są utracone jej cenne właściwości. Proces ten polega praktycznie na wyprodukowaniu najpierw kawy mielonej. Wysokiej jakości ziarna są prażone, a następnie mielone. Następnym krokiem jest oddzielenie drobin, za pomocą cieczy. Jest ona następnie wyparowywana, poprzez zamrożenie jej w -40 stopniach Celsjuszy. Woda w takich warunkach zamienia się w lód, który bardzo łatwo jest oddzielić od kawy. Następnie w oddzielnej komorze kawa jest osuszana, w warunkach o bardzo niskim ciśnieniu. Dzięki temu zachowuje ona swój naturalny i subtelny smak.

Suszenie rozpryskowe: trwa ona nieco krócej, jednak nie wpływa korzystanie na jakość uzyskiwanej kawy. Ekstrakt kawy jest osuszany pod gorącym powietrzem. W wyniku tego woda w szybki sposób odparowuje, jednak działanie wysokich temperatur nie pozostaje bez znaczenia dla właściwości kawy. Cechuje się ona znacznie słabszym aromatem, smak jest płaski, a jej właściwości nie są tak intensywne, jakby mógł tego wymagać niejeden miłośnik kawy.

Na szczęście producenci kaw coraz częściej sięgają po suszenie przez wymrażanie, dzięki czemu kupowana przez konsumentów kawa jest wysokiej jakości.

Czym różni się kawa rozpuszczalna od parzonej?

Niestety podczas produkcji kawy często wybierane są ziarnka nieco gorszej jakości, niż jest to w przypadku kawy parzonej. Ponadto proces jej produkcji pozwala nie tylko na nieco zmianę jej smaku, ale również na dodanie do niej różnego rodzaju sztucznych substancji oraz ulepszaczy.

Ma również nieco słabsze działanie, niż kawa parzona. Zawiera mniej kofeiny, dlatego by uzyskać mocne działanie, należy wypić jej więcej lub sporządzić napój z większej ilości kawy. Nadaje się jednak, w odróżnieniu od kawy parzonej jako dodatek do np. ciast i deserów.

Prawdą jest, że miłośnicy kawy rozpuszczalnej rzadko przekonują się do kawy parzonej i na odwrót. Różnica, jak i ich konsystencja są tak różne, że jeżeli ktoś nie lubi intensywności kawy parzonej nie przekonają go żadne argumenty – smak liczy się najbardziej.