Skip to content

Dlaczego warto jeść ryby i owoce morza

Pomimo zakrojonych na szeroką skalę kampanii społecznych, ryby i owoce morza nadal nie należą do stałych składników diety przeciętnego Polaka, chociaż stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie składniki zawierają przetwory rybne i dlaczego warto je spożywać?

Owoce morza i przetwory rybne – zdrowie na talerzu

Jeśli jeszcze nie doceniliśmy wartości odżywczych, jakie posiadają ryby i owoce morza – najwyższa pora to zmienić. Najbardziej cennymi substancjami wchodzącymi w ich skład są życiodajne kwasy tłuszczowe omega-3, znane z obniżania poziomu „złego” cholesterolu we krwi i stężenia trójglicerydów. Przetwory z ryb i konserwy rybne również są bogate w te zdrowe tłuszcze, których z całą pewnością nie należy się obawiać. Wbrew stereotypowemu myśleniu, tłuszcze zawarte w rybach mogą nawet hamować rozwój groźnych nowotworów, wspomagają pracę serca, znacznie redukując prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Kwasy tłuszczowe omega-3 działają dobroczynnie na cały organizm – ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję, obniża krzepliwość krwi, pomaga przy chorobach układu pokarmowego, łuszczycy, a nawet astmie.

Przetwory rybne i owoce morza to także cenne źródło pełnowartościowego białka, bogatego w wysoce przyswajalne aminokwasy i inne substancje odżywcze. Białko, które posiadają owoce morza i przetwory rybne jest doskonałym substytutem składników zawartych w mięsie, a to bardzo ważna informacja dla osób szukających zbilansowanych i zdrowych zamienników dla kurczaka czy wołowiny.

Jod i witaminy a przetwory rybne

Należy również podkreślić, że przetwory z ryb dostarczają wielu innych składników mineralnych – to bogate źródło cennego jodu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i wydzielania hormonów. Zamiast przyjmować suplementy diety, warto wprowadzić do swojego jadłospisu konserwy rybne i owoce morza, które uzupełnią niedobory składników mineralnych. To samo dotyczy witaminprzetwory z ryb to źródła związków z grupy B oraz A, D i E. Korzystnie wpływają na układ immunologiczny, przez to znacznie podnoszą odporność. Już nasze babcie zdawały sobie sprawę z tego, że przetwory rybne dostarczają cennych składników i zapobiegają chorobom – stąd popularność tranu, oleju pozyskiwanego m.in. z wątroby dorsza, dawniej podawanego w formie płynnej, a obecnie stosowanego głównie jako kapsułki.

Jakie przetwory rybne są dostępne w Polsce?

Jeśli chcemy urozmaicić swoją dietę i postawić na przetwory z ryb, wybierzmy przede wszystkim dorsza, makrelę, łososia, pstrąga oraz tuńczyka. Na rynku znajdziemy nie tylko świeże ryby, ale także gotowe filety, paluszki, pasty i konserwy rybne, gotowe do bezpośredniego spożycia. Żeby wprowadzić do jadłospisu pełnowartościowe składniki pochodzące z ryb, ograniczmy spożywanie czerwonego mięsa na obiad – warto zastąpić je owocami morza oraz przygotowanymi na wiele sposobów rybami morskimi.