Przejdź do treści

Kategoria: Zdrowe jedzenie

Drób, wołowina czy wieprzowina? – jakie mięso wybrać?

Coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską i rezygnuje z jedzenia mięsa. Dietetycy twierdzą, że taka dieta może być zdrowa, ale trzeba zadbać o odpowiednią podaż witamin i mikroelementów. Zwolennicy dobrze wysmażonej wołowiny za nic nie zrezygnują z jej smaku. Co wybrać? Wołowinę, wieprzowinę czy mięso drobiowe? Jakie mają zalety poszczególne rodzaje mięsa? Zalety mięsa. Wartości odżywcze wieprzowiny, wołowiny i mięsa drobiowego Mięso jest jednym…

Komentarze wyłączone

Warzywa jesienne z dużą zawartością witamin

Jesień to czas, gdy męczą nas grypy i przeziębienia, a chcąc je szybko wyleczyć, nierzadko musimy przyjmować leki, a nawet agresywne antybiotyki. Dobrze przygotujmy się do zimy, by nasz system odpornościowy był w dobrej formie i radził sobie z wirusami. Co robić? Jedzmy zdrową żywność, czyli warzywa i owoce, które podnoszą odporność. Pomarańczowe warzywa dla lepszej odporności Warzywa dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów…

Komentarze wyłączone

Jakie mięso powinieneś jeść i kupować?

Pomimo rosnącej popularności potraw wegetariańskich, mięso i przetwory mięsne są wciąż uważane za kluczowy produkt, dostarczający nam wysokiej jakości białka i żelaza. Wszyscy mięsożercy wiedzą, że zakup wędlin powinien być zawsze przemyślany a sam produkt musi pochodzić ze sprawdzonego źródła.

 

Komentarze wyłączone

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść owoców i warzyw?

Mały człowiek nie zawsze robi to, czego życzą sobie jego rodzice. Szczególnie widoczne jest to w przypadku jadłospisu dziecka. Wiadomo, że zdaniem malucha powinny się tam znaleźć pyszne słodkości, które z witaminami i składnikami odżywczymi mają niewiele wspólnego. Jednak logiczne jest, że nie można na to pozwolić. Podstawę zdrowej diety u dzieci muszą stanowić warzywa i owoce. Problem pojawia się wtedy, gdy dziecko za…

Komentarze wyłączone

Sok z cytryny sprzyja diecie

  Psy w co najmniej jednym przypadku mają lepiej od ludzi. Otóż ich organizmy potrafią produkować sobie kwas askorbinowy czyli witaminę C i to w potężnej dawce. My nie tylko nie mamy tej zdolności, ale w naszym organizmie witamina C szybko ulega rozpadowi. Po co nam ten kwas? Długotrwały niedobór witaminy C w organizmie spowoduje wiele szkód. Ciągłe zmęczenie, krwawiące dziąsła, wysyp zmarszczek, łatwość…

Komentarze wyłączone

Jak prawidłowo jeść rybę?

Dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia twierdzą, że ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Jeśli wypełniamy te zalecenia, z pewnością często na naszych talerzach goszczą przysmaki z jeziora czy z morza. Elegancka pani domu, która zaserwuje taką potrawę, na pewno poda również specjalne sztućce do ryb. Jak one wyglądają i jak się nimi posługiwać, by nie wypaść na ignoranta?

Komentarze wyłączone

Czym jest syrop glukozowo – fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy to stały składnik wielu produktów spożywczych. Na co dzień nie zwracamy uwagi na jego obecność w naszej diecie, jednak spożywanie nadmiaru tego komponentu może mieć niebezpieczny wpływ na nasze zdrowie. Czym jest ta tajemnicza substancja i w jaki sposób oddziałuje na nasz organizm? Syrop glukozowo-fruktozowy jako składnik żywności Syrop glukozowo-fruktozowy jest stosowany przez producentów żywności jako zamiennik zwykłego cukru. Ma to związek…

Komentarze wyłączone